header_logo_BG

В Първи МФС Пловдив участваха 144 автора от 37 държави от 4 континента с 1257 фотографии. Oбщо постъпилите фотографии бяха в 3 раздела:
1. Тематичен – „Моят град – история, традиции, изкуства, култура, религия” – постъпиха 288 фотографии от 74 автора, а във финалната селекция останаха 54 фотографии от 35 автора.
2. Отворен – черно-бяла, монохромна фотография – постъпиха 458 фотографии от 117 автора, а във финалната селекция останаха 167 фотографии от 82 автора.
3. Отворен – цветна фотография – постъпиха 511 фотографии от 131 автора, а във финалната селекция останаха 50 фотографии от 42 автора.
В печатния каталог бяха включени 143 фотографии на 74 автора от 30 държави.
В изложбата бяха включени 101 фотографии на 57 автора от 26 държави.
Допълнително бе издаден CD каталог включващ всички 271 фотографии на 100 автора от 32 държави от финалната селекция на журито.
Флаш каталога можете да разгледате “ТУК”

Кратка история на публичните представяния:

1. Официално откриване и връчване на наградите на 21.05.2014г. Изложба на част от селекцията от Първи Международен Фото Салон Пловдив в Галерията на Дружеството на Пловдивските художници ( 27 дни от 21.05 до 17.06.2014г.). Закриване на 17.06.2014 г. с разиграване на томбола (за посетилите и попълнили талон за посещение) с награда любителски фотоапарат Canon.
Първи международен фотосалон Пловдив беше и едно от събитията в петото юбилейно издание на най-големия фотографски формат в България – Месец на фотографията, който беше открит на 03.06. в гр. София. С това МФС Пловдив стана и първото провеждащо се в гр. Пловдив фотосъбитие, което се включва в тази национална инициатива.

2. През месец септември, юбилейната 20-та Фотоваканция ни покани в ММЦ Приморско по време на събитието и там представихме селекция от 41 фотографии от салона.

3. От 16.10 до 31.10., отново в в Галерията на Дружеството на Пловдивските художници, заедно с Фотографска Академия предоставила 3 от селектираните изложби плюс селекция от МФС Пловдив 2014, разширена с непоказвани кадри от български автори, представихме 5 международни изложби в една, обединени под името “FIAP и НСФА избрано”.

4. От 08.11. до 18.11.14, благодарение на любезните ни домакини от „Вudha Нouse – кафе-библиотека“ в гр. Русе бе показана селекция от 20 наградени кадри от салона.

5. От 28.11.14 до 09.01.2015г. бе петото представяне на селекция от 30 фотографии в изложба в Художествена галерия “Проф. Илия Петров” гр Разград.
________________________________________________________________________________________

За салона

Пловдив, вторият по големина град в България, а от скоро и официално обявен за петия най-стар жив град в света в класацията на “Дейли телеграф”, вече може да се похвали с нов амбициозен проект – Международен Фото Салон Пловдив. Професионалисти и любители на фотоизкуството от цял свят са се възхищавали и прекланяли пред красотите на града ни от зората на фотографията до днес и са ги запечатали и увековечили върху филмите си! И разбира се, всичко с една цел – да споделят! Впечатленията си и гледните си точки от възхита или недоволство, прогрес или разруха, глъчка или тишина, движение или спокойствие, светлина или мрак, топлина или студ, усмивки или сълзи и безброй други емоции и гледки, уловени в мига на отваряне на затвора…
…и щрак: вдъхновяващ изгрев или омагьосващ залез, величествена старина или модерна сграда, бляскава младост или преклонна старост и още безкрай контрасти, изрисувани върху кадрите. Всичко това го има видяно през вашите обективи и на хиляди професионалисти и фотолюбители от цял свят…
Е, тогава издухайте праха от старите си класьори и ги разлистете или се разровичкайте из папките си в компютъра и покажете вашите открития.

Именно затова тематичният раздел на салона е с име “Моят град – история, традиции, изкуства, култура, религия” и е водещият акцент на стартовото издание! В него не крием, че очакваме “снимка” на Пловдив от широк ъгъл гледни точки, така както са го уловили и местните, а и чуждестранните му гости. Но тълкуването на темата е широка и, разбира се, охотно приемаме и кадри от всеки друг град, който ви е провокирал.

Другите две теми са съвсем класически и отворени за черно-бели и за цветни фотографии и за тях очакваме също много кадри, за да има и истинско съревнование. Време има, така че, ако нямате нищо старо, с което мислите че можете да се състезавате, то снимайте и събирайте. След 5 месеца ще се чудите кои кадри да ни изпратите.

Награди има достатъчно! Пълен пакет медали на FIAP: по 1 златен, сребърен и бронзов и 2 поощрителни дипломи за раздел + диплома за най-добре представил се автор в салона – т.е. 16 международни приза. По 1 златен медал и по 1 поощрителна диплома за раздел на Фотографска Академия – т.е. още 6 приза. 1 почетна диплома на община Пловдив и разбира се специалната награда на организатора – т.е. още 2! Или общо 24! Не е случайно, защото искаме да има някакъв символ в премиерата ни. 24 е числото на хармонията, закона на живота и сърцето. 24 са и часовете на деня, на всеки наш физиологичен цикъл. Надяваме се на откриването на изложбата да видим 24-каратовите усмивки на 24-мата най-добри автори с техните творби. Кадрите на всички останали, влезли във финалната селекция, ще бъдат експонирани в изложбата, която ще бъде изложена за 24 дни.

Към всичко това в последните дни до крайния срок добавихме към наградите още 9 поощрителни дипломи, които ще определят членовете на журито – 3 х 1 за всеки раздел.
С тях наградния фонт нарастна на 33!
И за да има повече възможности и за желаещите да видят изложбата, добавихме и още 3 дни за експозицията и, с които тя ще продължи до 17 юни!
Всички участници ще получат каталог от Фото Салона.

За град Пловдив

Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Твърди се, че е съвременник на Троя и Микена, но е по-древен от Рим, Атина и Константинопол.

Историците не посочват точна възраст на града. През 1975 година са разкрити останки от религиозна постройка от периода на Критско–Микенската култура, които се равняват с откритията на остров Кронос.
Пловдив е известен с културно-историческото си наследство, което датира от времето на траките – най-древното население, за което са намерени писмени източници на Балканския полуостров. Те са носители на изключителна култура, вплела се в други култури.

Развитието на града е свързано с епохата на Филип Македонски, процъфтява през периодите на възход на Римската и Византийската империи, съхранява се до известна степен в годините на Османската империя и отново намира своя възход по време на Възраждането.

Древната история на града оставя трайни следи в архитектурата му. Останки от Античността, Средновековието, Възраждането и съвременната култура съжителстват, вплетени в неустоимата красота на този вечен град.

Пловдив е съхранил в себе си изключително ценни паметници, от които най-впечатляващи са Римският стадион, Античният театър, Одеонът, великолепните цветни мозайки, Акведуктът, крепостните стени, останките от тракийски поселища.

Древните имена на града днес са свързани и се интерпретират в съвременни названия на туристически обекти – хотели, ресторанти и други. Счита се, че най-ранното име е Кендрисия /Кендрос/. То вероятно произлиза от кедровите гори, за които пишат древни летописци или от тракийското племе – кендриси.Траките първи създават върху Трихълмието укрепено селище, което наричат  Евмолпия или Евмолпеида. Учените свързват произхода с тракийския герой Евмолпус или весталките в храмовете – евмолпеи. През 342 г. пр.н.е. Филип ІІ Македонски /или негови войски/ са завладели града. Това събитие е последвано от нова смяна на името. Градът се назовава Филипополис, което ще рече Град на Филип. През този период селището се разраства значително, като едновременно с това се превръща в една от отправните точки на колонизаторската дейност. По време на римския император Claudius империята включва тракийските земи в своите предели и той става център на римската провинция Тракия. Тримонциум (в превод) градът на трите хълма, става отново важно средище на културата и стопанския живот. Тук се събират данъци, коват се монети, строят се бляскави сгради, аристократични домове, внушителни крепостни стени. Римската епоха /І-VІ век/ е един от най-значимите периоди на Античността, през която градът е описан като величествен.
През първата половина на седми век започват първите масови заселвания на славяни, които в съжителство с траките, интерпретират името на града от Филипополис на Пулпудева, а после то се трансформира в Пълдин (Плъвдив) и Пловдив.

Пловдив е стратегически важен промишлен, търговски, научен, културен и транспортно-комуникационен център на Балканите. Градът е стратегически железопътен възел, а летище „Пловдив“ напоследък се утвърждава като алтернатива на летище „София“.

През града минават важни международни пътни артерии, които още от древността са свързвали Ориента с Европа, Балтика със Средиземноморието, Черно море с Адриатика.Уникалното му местоположение на древен кръстопът е допринесло за силното културно и политическо влияние от страна на източните и западните цивилизации върху него, но въпреки това той запазва изключителната си културна идентичност. Шестте сиенитени хълма му придават неповторима и живописна красота, а като защитени територии те са съхранили значителен брой редки растителни видове. Заедно с басейна на река Марица, обраслите със зеленина хълмове формират специфични климатични условия – сравнително мека зима и горещо, но влажно лято. Благоприятните климатични условия и географското положение на Пловдив са съдействали за неговото възходящо развитие през всички исторически епохи.

Съхраненото богато архитектурно, историческо и културно наследство отдавна са утвърдили града като основен туристически център на България. Пловдив е по-стар от Рим, Атина, Картаген и Константинопол и се счита за съвременник на древната Троя. Днешният град е построен върху останките на много предишни градове, а културата му се е развила от наследството на много предходни култури.
Община Пловдив като територия се изчерпва с указателните табели на града и се управлява административно от мажориторно избран кмет с 4-годишен мандат. Кметът представлява изпълнителната местна власт. Дейността на общинската администрация се контролира и утвърждава от Общински съвет.

За по-ефективно управление общината е разделена административно на 6 района – „Централен“, „Източен“, „Западен“,“Северен“, „Южен“ и „Тракия“ – които са обособени като кметства с мажоритарно избираеми кметове и районни администрации. Всеки от районите на града е съпоставим като брой на населението с повечето областни центрове на страната.

Пловдив е административен център на Пловдивска област, която заема 5928 кв. километра площ. Областта е разпределена на 18 общини, в които има 215 селища, от които 18 градове. Населението е около 680 884 души. Северната част на областта е с предимно равнинен характер, с развито интензивно земеделие. Южната е планинска с развито животновъдство, дърводобивна промишленост и туризъм. В Пловдивска област се намират известни природни и културно-исторически забележителности, курорти, балнеолечебни центрове. Такива са живописната Долина на розите, балнеолечебните центрове в Хисаря, Нареченски бани и в Баня, средновековната Асенова крепост, Бачковският манастир, Араповският манастир, тракийската гробница край с.Старосел и др. Областта обхваща централната част на Южна България. На север включва южните склонове на Стара планина и централната част на по-ниската планинска верига на Средна гора. На юг Пловдивска област навлиза в планината Родопи.

Пловдив е център и на Южен централен регион, който включва Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Хасковска и Кърджалийска области.

(взаимствано от сайта на Община Пловдив, www.plovdiv.bg)

За Организатора

Това е един проект, който се надяваме с годините напред да стане традиция и част от културния календар на град Пловдив в края на месец май и през началото на юни. Културната инициатива с име „Първи Международен Фото Салон Пловдив 2014“ е под патронажа на International Federation of Photographic Art (FIAP) и патронажа на Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“ (НСФА).

Фотографията е едно от най-бързо развиващите се изкуства в света. Изпреварват го само технологията и техниките, с които то постига своите резултати, а разбира се, преди тях – мислите и мечтите ни. Но и най-високата технология на цивилизацията е нищо без човека, управляващ нейните ресурси! Всеки фотограф влага разум, душа и сърце, за да изрисува в своите кадри важните за всички теми. Понякога фотографският поглед е символичен и алегоричен, понякога дързък и буквален, а понякога просто е запечатал истината, застанала пред обектива. И този поглед, споделен с по-широки аудитории, добавя своя колорит и обективност в актуалния културен обмен – една снимка на фундаменталното, провокативното, ценното и красивото за човешкия интелект.

Ето защо ние, екипът на „Рефлекси“ ООД (колективен член на Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева”) се заехме с тази нелека отговорност да създадем един малък, но значим културен акцент, който да се присъедини към всички идеи и инициативи на пловдивчани за нашата по-цялостна световна културна интеграция. Наблюдавайки от години фотоживота в града ни смятаме, че фото събитието само ще добави активи в популяризирането на Пловдив като „древен и вечен“ град, който наскоро бе обявен за петия най-стар жив град в света и най-старият жив град в Европа! А подобен международен форум само ще подсили кандидатурата ни за европейска столица на културата през 2019 г.

Проектът Международен Фото Салон Пловдив е разработен като концепция от фирма “Рефлекси” ООД. Основната дейност на фирмата е дизайн, реклама и разбира се и фотография, нещо без което днешния свят не може.

С уважение,
Антон Савов
„Рефлекси“ ООД

От Община Пловдив

Община Пловдив официално обяви своя КАЛЕНДАР НА КУЛТУРНИТЕ СЪБИТИЯ ЗА 2014 ГОДИНА
/Приет с Решение № 28, взето с протокол № 2 от 06.02.2014 г./
в който в групата на проекти по „Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата и включването им в календара на културните събития на Община Пловдив” включи

Първи Международен Фото Салон Пловдив 2014.

Стартовото издание ще се проведе под патронажа на FIAP – международна организация за фотографско изкуство, и под патронажа на Национално сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева”. Това е ново фото събитие за Пловдив, което ще добави активи в популяризирането на Пловдив като най-стария жив град в Европа и ще е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019г.

Проектът има конкурсен характер. В него участват професионални и любители фотографи от цял свят, като с отличените творби ще бъде подредена изложба, експонирана от 21 май до 18 юни в изложбена зала на Дружество на Пловдивските Художници на ул.”Гладстон” 32.

Наградените и селектирани кадри ще бъдат включени в печатен каталог.

За контакти:

Антон Савов, главен координатор
0888 30 47 46
info@photosalon-plovdiv.com