10
01/2014
Една от първите дагеротипни фотографии направени от Луи Дагер!

Една от първите дагеротипни фотографии направени от Луи Дагер!

Двамата мъже – малки силуети в долния ляв ъгъл на тази снимка от 1838 година, едва ли са предполагали, че докато единият лъска обувките на другия в Париж, някой ги снима и ще ги обезсмърти в първата снимка с хора в историята, пише “Мениджър Нюз”.

Това е първият фотографски кадър с присъствие на хора в него, сочат множество международни източници, сред които и Business Insider. Той е направен с дагеротип във времена преди навлизането на двигателите с вътрешно горене, електричеството, телефонът и други важни изобретения, дали начало на модерния живот и цивилизация. Снимката често е показвана в чуждите медии, за да напомня, че фотографският занаят едно от най-старите занимания и форми за споделяне сред хората.

Освен, че е първият кадър, изобразяващ хора, това със сигурност е и първата известна снимка на Париж. Фотографираното в нея място е “Boulevard du Temple” във френската столица. Макар че булевардът изглежда безлюден, той всъщност бил оживен и натоварен в момента на заснемането. В кадъра обаче трафика го няма, защото такива били техническите възможности на времето. Тогава можело да се заснема само статика, не и динамика. Двамата мъже се виждат, защото стояли на едно място достатъчно дълго, докато Дагер правел снимката, а те си четкали кой каквото му е нужно – единият егото и суетата, а другият портфейла.

Желаем Ви безкброй и безкрай интересни мигове пред и зад обектива!