12
05/2023

В деветото издание през 2022 година, нашите партньори от ДАН Травел ЕООД отново дадоха своята специална награда в раздел Градски живот! Ваучерът за туристически услуги на стойност 500€ за втори пореден път бе спечелен от автор от град Пловдив.
Това беше Любомир Аргиров, EFIAP – един от най-активните и популярни спортни фотожурналисти в града под тепетата. Ваучерът му бе връчен лично още на откриването! С много усмивки и настроение, той го прие, а по-късно с вълнение и удоволствие го усвои по предназначение – направи си едно запомнящо се пътуване до Тунис.

Първите 3 кадъра (в слайдера по-горе) са от церемонията по откриването и награждаването, а останалите фотографии в слайдъра най-долу са заснети от Любомир Аргиров по време на фотопътешествието му в Тунис.

Ето и неговия кратък разказ за това пътуване:
Древната синагога Ел Гриба, известна още като синагогата на Джерба, се намира на тунизийския остров Джерба. Намира се в еврейското село Хара Сегира, на няколко километра югозападно от Houmt El Souk, главният град на Джерба. Джерба е дом на около 1300 евреи, а Ел Гриба е важна характеристика на еврейския живот на острова. Според легендата изграждането на синагогата датира от бягството на първосвещениците след разрушаването на храма на Соломон от вавилонците при Навуходоносор II през 586 г. пр. н. е. (или, алтернативно, унищожаването на Втория храм през 70 г. CE). Висшите жреци носели със себе си врата и камък от разрушения храм. Така синагогата свързва еврейската диаспора с „единственото светилище на юдаизма“. Джербахуд: изумителният графити музей на открито в Тунис Рядко някой се сеща за улично изкуство, но на остров Джерба на източното крайбрежие на страната има цял музей на открито, където можете да разгледате над 250 впечатляващи графита, изрисувани от артисти от над 30 държави. Една от най-любопитните атракции е паркът, където живеят над 400 крокодила. Тук спокойно се излежават нилски крокодили, които са и едни от най-големите в света. Матмата – Селото се намира в област Габес (между соленото езеро Шот ел-Джерид и залива Габес на Средиземно море). Населението му е около 1800 жители към 2004 година. Част от местните жители обитават традиционните подземни „троглодитни“ структури, вкопани в местния твърд грунд. В кръг около всяко троглодитно жилище са изкопани изкуствени пещери, служещи за стаи, съединени с канавки-коридори. Такъв троглодитен дом в Матмата става световноизвестен, след като е заснет във филма „Междузвездни войни“ като родното място на филмовия герой Люк Скайуокър на планетата Татуин. Шот ел Джерид е безотточна падина в централната част на Тунис. Простира се на протежение почти на 200 km от границата с Алжир на запад до залива Габес на изток, а ширината варира от 80 km на запад до 20 km на изток. В периода на дъждовете (през зимата) падината се напълва с вода и се превръща в голямо солено езеро (второ по големина езеро в Сахара след Чад) с площ около 7000 km?. Кайруан е почитан като четвъртият най-важен свещен град в мюсюлманския свят след Мека, Медина и Йерусалим. Градът е духовен център на Тунис и е определен като обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Основан е още през 670 г. сл. Хр., когато арабският генерал Окба Ибн Нафи спрял там и в резултат на божествено провидение определил района като свято място. Тук е голямата и най-стара джамия в Африка – Окба – един от шедьоврите на ислямската архитектура. Освен като свещен град, Кайруан е известен с производството на ръчно тъкани килими и със сладкишите си с фурми.

Г-н Аргиров пожелава успех на Дан Травъл, на фото салона, както и на следващия победител, който ще впечатли с кадър нашите любими партньори!