Защо Пловдив?

Защото това е град, който ще ви очарова и спечели завинаги.
С неповторимата атмосфера на креативност и уют.
С усещането за вечност…
С хората, които са артистични и приветливи – пловдивчани.
И защото тук всеки ще намери нещо за себе си, и всеки ще остави частица от сърцето си.
Защото това е Пловдив – древен и вечен, магия и реалност, един необятен свят.

Най-старият европейски град се простира по двата бряга на река Марица и е известен като Градът на седемте хълма, макар и сега да са останали само шест от тях. Първите праисторически селища възникват тук още през VI хилядолетие пр. Хр.

Евмолпия, Филипополис, Тримонциум, Пулпудева, Пълдин – това са само най-популярните от имената, които е носил през многовековната си история този невероятен град.

Утвърдил се като тракийски център, той се разраства през епохата на Филип II Македонски, процъфтява през периодите на възход на Римската и Византийската империи, съхранява се до известна степен в годините на Османската империя и отново намира своя възход по време на Възраждането.

След Освобождението градът става столица на Източна Румелия, а след Съединението на България, обявено тук на 6 септември 1885 г., Пловдив остава и до ден днешен вторият по големина и значение български град – промишлен, търговски, комуникационен, образователен, спортен и културен център.

Пловдив бе обявен от в. “Дейли Телеграф” през 2011 г. за най-старият от градовете в Европа, в които животът никога не е прекъсвал, и му бе отредено 6-о място в класацията на най-древните градове в света. През 2012 г. Пловдив зае трето място в друга престижна листа – “Топ 10 на най-красивите антични градове в света” /след Рим и Атина/, а през 2013 г. бе приет за член на Федерацията на световните туристически градове.

Спечелил си славата на “културна столица на България”, през 1999 г. в Пловдив при небивал успех се проведе Европейски месец на културата, а днес Градът на седемте хълма е кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г.

(взаимствано от сайта на Туристически информационен център Пловдив, http://www.visitplovdiv.com/)